072-7855410 / RDL / Al meer dan 15 jaar een begrip!
7 juli 2016

Cv-ketel bijvullen

CV Ketel bijvullen

Om storing aan uw warmte installatie te voorkomen, is het belangrijk dat u uw CV-ketel tijdig bijvult. Dit is een klus die eens in het jaar nodig is. Het karweitje kunt u overlaten aan de CV-ketel experts, maar zou u ook zelf uit kunnen voeren. Door het zelf te doen, kunt u zelf weten wanneer het gebeurt en hoeft u met niemand rekening te houden. Het is wel belangrijk dat u weet waar u mee bezig bent, daarom hebben wij voor u een 6 stappenplan gemaakt, zodat u zelf uw ketel kunt bijvullen. Het is geen ingewikkelde klus, u moet er alleen wat tijd voor vrij maken. Door dit onderhoud verlengt u de levensduur van uw verwarmingsinstallatie.cvketelbijvullen


Stap 1: is het nodig?

Om te kijken of het nodig is om uw CV Ketel bijvullen bij te vullen, moet u kijken op de drukmeter. In sommige gevallen is dit een digitaal schermpje. Is de druk van uw ketel lager dan 1 bar, dan moet er bijgevuld worden.

Stap 2: verwarmingsinstallatie uitschakelen

Voordat u zomaar de stekker uit het stopcontact haalt, moet u eerst de thermostaat op de laagste stand zetten. Wanneer u een manometer heeft, moet u de stekker uit het stopcontact halen. Bij een digitaal display schakelt u het systeem uit met de aan-uit knop. Laat het apparaat een half uur afkoelen voordat u er water in doet. Want als u gelijk koud water in de hete ketel doet, kan de ketel aan de binnenzijde gaan barsten.

Stap 3: waterslag aansluiten

Wanneer u een manometer hebt, laat u de stekker uit het stopcontact. Hebt u echter een digitaal display, zet de ketel dan weer aan om de druk af te kunnen lezen. Sluit nu de slang aan op de koudwaterkraan. Houd aan de andere zijde van de slang, die u bij de ketel hebt, een emmer. Laat het water nu tot aan de rand van de slang lopen om zo te voorkomen dat er te veel lucht in het systeem komt. Nu de lucht uit de slang is, zet u de kraan uit.

Stap 4: watertoevoer op de vulkraan

Wanneer het water bijna uit de waterslang komt, kan deze worden aangesloten op de vulkraan. De vulkraan zit in de meeste gevallen bij de ketel. Draai vervolgens de dop van de vulkraan, zonder deze te openen. Sluit daarna de vulslang zorgvuldig aan op de vulkraan.

Stap 5: CV-ketel bijvullen

Nu alles is aangesloten, kan het vullen beginnen. Open als eerste de waterkraan, zodat er druk staat op de slang. Vervolgens opent u de vulkraan, na een kwartslag is hij helemaal open. Wanneer er 2 bar druk op de ketel staat, draait u als eerste de vulkraan weer dicht. Draai daarna de waterkraan dicht en koppel de slang los. Het water dat nog in de slang zit laat u in de emmer lopen.

Stap 6: verwarmingssysteem aanzetten

Nu de CV Ketel bijvullen, kan de installatie weer aan gezet worden. Wanneer u een manometer hebt, kunt u de stekker weer in het stopcontact doen.
Nu u alle stappen hebt doorlopen, kan de thermometer weer op de gewenste stand gezet worden.


Komt u er niet uit? Bel een van onze specialistische medewerkers voor informatie wij helpen u graag met uw probleem.loodgieterspoed

WhatsApp Whats-App ons (ma/vrij 9.00 tot 17.00)