072-7855410 Vloerverwarming Noord-Holland
24 maart 2020

vloerverwarming infrezen

Vloerverwarming infrezen, (in de dekvloer, tegels of beton)

Meest recente berichten

Veel mensen denken soms dat bij vloerverwarming infrezen alles uitgebroken moet worden, maar je ziet dat het een stuk gemakkelijker gaat wanneer het over infrezen gaat, en dan ervaar je wel snel de voordelen van de vloerverwarming.
Want het kan vaak in een dag worden gerealiseerd (afhankelijk van het oppervlak).

Voordelen vloerverwarming infrezen

Het infrezen van de vloerverwarming heeft echter nog meer voordelen.
Er is sprake van een snelle opwarmtijd van de vloer, de slangen liggen namelijk tegen het oppervlakte aan. Overigens is dit ook de goedkoopste manier van installatie (zie ook: prijzen vloerverwarming).
Veel woningen zijn voorzien van een betonvloer, daar bovenop ligt de dekvloer.

Typen vloer waar wij vloerverwarming infrezen

Wij frezen in bijna alle typen vloeren.
Wij frezen in : -BETON -ZAND/CEMENT -TEGELS/PLAVUIZEN -ANYDRIETVLOEREN

Afzuiging bij vloerverwarming infrezen

Als de vloerverwarming wordt geplaatst moet het stof worden afgezogen.
Dit wordt vaak gedaan met een professionele industriële stofzuiger en cycloon, (tussenfilter).
Hierdoor kan er zeer stofarm worden gefreesd.
Het is belangrijk dat dit goed gebeurt, zodat je weet dat er geen stof vrij komt.
Daarom worden hier hoogstaande filters voor gebruikt, dit wordt allemaal door ons gerealiseerd.

Hoe werkt het vloerverwarming infrezen

Er moet eerst worden berekend over hoeveel m2 het gaat.
Deze ruimte wordt dan verdeeld in gelijke groepen en dan worden de sleuven ingefreesd.
Hierbij wordt er gebruik gemaakt van een professionele diamantzaagmachine die is ontwikkeld om sleuven in afwerkvloeren te maken.

Er wordt altijd gewerkt met hoogwaardige kwaliteit diamantbladen, waardoor de garantie gegeven kan worden dat de sleuven in de dekvloer gefreesd kunnen worden.
Wanneer dit onderdeel klaar is, zal de monteur de vloerverdeler monteren.

Wanneer het nodig is zal er een bypassventiel worden geplaatst. Vervolgens worden de slangen in de sleuven aangebracht.
Deze worden dan aan de vloerverdeler gemonteerd met speciale koppelingen. Dan worden de slangen gevuld en ontlucht.

Als laatste wordt het cv systeem samen met de vloerverwarmingsinstallatie op druk gezet.
Hierdoor kan de vloerverwarming getest worden en dan zal diegene die het heeft aangelegd uitleggen hoe het allemaal werkt.
Wanneer je de keuze maken voor het infrezen van de vloerverwarming heb je hier zelf geen omkijken naar.

Er wordt een afspraak gemaakt en vaak kan het in een dag worden gerealiseerd.
Je hebt er dus zelf geen zorgen over, alles wordt voor je gerealiseerd.

VOORDELEN: vloerverwarming infrezen

De meeste woningen zijn voorzien van een betonnen vloer met daarop een dekvloer.
Deze methode is geschikt als bijverwarming, hoofd/bijverwarming maar ook als hoofdverwarming.

 1. De vloer kan direct na installatie afgewerkt worden
 2. Er is geen verhoging van de werkvloer
 3. Het frezen gebeurt stofarm, de betonstof wordt in zakken opgevangen en zullen door ons afgesloten achtergelaten worden.
 4. Hoge en snelle opwarmtijd door zeer kwalitatieve materialen.
 5. Energie besparend. (minimaal 15/20% lagere stookkosten.)


vloerverwarming aanleggen

Zelf aanleggen

Het aanleggen van vloerverwarming is niet geheel eenvoudig, maar als je handig bent kun je het wel zelf doen. Wij zijn experts op het gebied van vloerverwarming. In dit artikel zullen we stap voor stap uitleggen hoe je zelf vloerverwarming kunt aanleggen/installeren. We kunnen de plaatsing van vloerverwarming in 4 soorten onderscheiden:

 1. Elektrische vloerverwarming plaatsen (droogbouwsysteem)
 2. Draadmatten
 3. Noppenplaten
 4. Infrezen

Eigenlijk zijn er 2 soorten te onderscheiden. Warm water vloerverwarming en elektrische vloerverwarming. Zoals je ziet is nummer 1 een vorm van dat geen gebruik maakt van warm water en nummer 2,3 en 4 wel.

vloerverwarming aanleggen

vloerverwarming aanleggen

Wanneer de keuze uit gaat naar elektrische vloerverwarming, dan wordt deze vaak toegepast als bijverwarming in de badkamer. Daarbij kan er gekozen worden uit verschillende typen. Het type 220V is geschikt als bijverwarming en als hoofdverwarming. Hiermee kun je de temperatuur zelf regelen met een aparte thermostaat. Er is ook een ander type, namelijk 28V, dit is bedoeld als bijverwarming en deze bestaat uit dunne folie. Daarbij heb je ook een transformator nodig. Wanneer je zelf de elektrische vloerverwarming aan wilt leggen hebben we een stappenplan voor je ontwikkeld wat je kunt gebruiken.

Stappenplan elektrische vloerverwarming aanleggen

Hieronder volgt het stappenplan voor het zelf aanleggen van elektrische vloerverwarming.

 1. Wanneer je de keuze hebt gemaakt om zelf de elektrische vloerverwarming aan te leggen is het belangrijk dat je de typen die hierboven zijn genoemd aan gaat sluiten op een geaard stopcontact (bij anderen typen zal het anders kunnen werken, dus altijd eerst goed lezen wat er gedaan moet worden).
 2. Dan schroef je bij deze typen de thermostaat op de gewenste plek aan de muur. Wanneer je in de badkamer vloerverwarming gaat leggen en je moet met een stopcontact werken, dan is het aan te raden dat je dit buiten de ruimte aansluit.
 3. Als je dit hebt gedaan kun je voor de isolatiefolie kiezen, deze rol moet je uitrollen op de afwerkvoer (hierbij moet je de aluminiumzijde aan de bovenkant houden).
 4. Vervolgens neem je de verwarmingskabel en deze leg je in lussen uit over de isolatielaag. Het is hierbij van belang dat beide uiteinden naast elkaar uitkomen.
 5. De sensor kun je nu ook op de vloer leggen.
 6. Je kunt de kabel nu op de vloer vastmaken met aluminiumtape.
 7. Dan is het tijd voor de volgende stap en dan verbind je de uiteinden met de thermostaat.
 8. Dan leg je de matten op de isolatielaag en dan zet je deze vast met aluminium tape.
 9. De badkamer kun je nu zelf afwerken met vloertegels. Welke tegels je gaat gebruiken maakt voor de vloerverwarming niets uit.

Noppenplaten, draadmatten en infrezen (eventueel ook trackerplaten)

Vloerverwarming met warm water kan op 4 verschillende soorten manier worden geplaatst. Er zijn natuurlijk wel verschillen tussen het aanleggen van noppenplaten, draadmatten, infrezen en trackerplaten, maar het overgrote gedeelte is hetzelfde. Onderstaande stappenplan geldt voor draadmatten.

 1. Begin met het aanbrengen van randisolatie. Zo voorkom je scheuren in de dekvloer. Randisolatie plaats je aan de zijkant van de vloer (net als plinten). Hierdoor kan de vloer krimpen en uitzetten.
 2. Maak de ondergrond vlak, droog en verwijder obstakels.
 3. Zorg ervoor dat isolatieplaten goed tegen elkaar liggen zodat de vloerverwarming geheel vlak ligt en er geen hoogte verschillen zijn.
 4. Isolatie tussen betonvloer en afdekvloer is essentieel zodat de vloer ‘zweeft’ (kan krimpen en uitzetten)
 5. Sluit de verdeler stevig tegen de muur aan.
 6. Sluit de pomp aan de verdeler
 7. Leg de draadstaalmatten in de gehele ruimte. Zorg dat het een mooi geheel is.
 8. Nu kun je de eerste groep aanleggen. Begin met 100mm uit de kant. Zorg voor een slakkenhuis patroon (zie ook: aandachtspunten vloerverwarming hieronder). En zorg ervoor dat de afstanden passen bij jouw wensen (hoofd-bij- of extraverwarming). Let goed bij het leggen op dat de buizen niet kronkelen of knikt! Gebruik een mattenbinder om de 50 centimeter om de vloerverwarmingsbuizen vast te maken. Bij bochten kun je meer mattenbinders gebruiken (bijvoorbeeld 5).
 9. Maak nooit gebruik van koppelingen als een buis te kort is! Hierdoor heb je grote kans op lekkages. Zorg ervoor dat de buizen in 1 keer goed legt met zo min mogelijk afval.
 10. De slangen kun je nu aansluiten op de verdeler. Onderste deel van de verdeler is de aanvoer en de afvoer is het bovenste deel van de verdeler.
 11. Test het systeem grondig om problemen te voorkomen. Lekkage is een ware nachtmerrie als de smeervloer is geplaatst. Test bijvoorbeeld door de vloerverwarmingsbuizen onder een druk van 3 bar te zetten. Gebruik hiervoor het liefst een compressor. Kan ook met water. Als de druk wegzakt dan weet je dat er iets mis is. Controleer dit dus goed.
 12. Gebruik vervolgens 2 soorten toevoegmiddel om de levensduur van jouw verdeler te verlengen. De een in het vloerverwarmingswater en de ander voor de vloer (dat er geen scheuren ontstaan).
 13. Meng het cement en stort de smeervloer. Bij ruimtes waar het kan vriezen (garage of oprit) is het van belang om antivries toevoegmiddel te gebruiken zodat het water niet vast vriest en onderdelen stuk gaan.

Een bijzonder belangrijke tip is om de koudwaterleidingen niet boven de 25 graden uit te laten komen. Dit om legionella te voorkomen. De afstand van de koudwaterleidingen en de warmwaterleidingen zouden dus zo’n 20 cm moeten zijn. Zorg voor goede isolatie.

Aandachtspunten vloerverwarming warm water

Wellicht dat je in plaats van het aanleggen van elektrische vloerverwarming wilt weten hoe je een natbouwsysteem aanlegt. Hieronder zullen we uitleggen waar je zeker op moet letten.

Legpatroon: slakkenhuis

We beginnen met het legpatroon van de vloerverwarming. Wij raden een slakkenhuis legpatroon aan omdat er zo je zo de beste resultaten behaalt. De gehele ruimte/vloeroppervlak bereikt dan dezelfde temperatuur. De aanvoer- en afvoerleidingen worden naast elkaar geplaatst en zorgt voor een gelijkmatige temperatuurverdeling. Het afgekoelde water loopt terug naar de collector. Niet alleen behaal je hiermee het beste resultaat, dit type legpatroon zorgt er ook voor dat jouw cv ketel (eventueel zonneboiler) zo optimaal mogelijk werkt en dus niet onnodig gaat stoken. Zie ook op de afbeelding hieronder.

legpatroon vloerverwarming

Legpatroon: meander

Een alternatief op het slakkenhuis patroon is de meander. Zoals je op de afbeelding ziet is dit geen goed patroon. Een deel van de kamer is warm en het andere gedeelte blijft altijd koud. Het kan echter soms zo zijn dat juist dit legpatroon de voorkeur heeft boven het slakkenhuis patroon. Bijvoorbeeld bij grote ruimten met grote ramen en koude buitenmuren. De aanvoer (warm water) zou dan langs het koudste gedeelte van de kamer moeten lopen.

Afstand van de buizen

Het is belangrijk om vooraf te beslissen hoe je de vloerverwarming wilt gebruiken, i.e.: als hoofdverwarming of als bijverwarming. Je kunt daarnaast ook nog een kiezen voor extra verwarming. Waarom moet je dit weten? Omdat dit te maken heeft met de afstanden van de vloerverwarmingsbuizen:

 • 10/12 cm afstand tussen leidingen bij 10 vierkante meter (hoofdverwarming)
 • 15/17 cm afstand tussen leidingen bij 15 vierkante meter (bijverwarming)
 • 20/28 cm afstand tussen leidingen bij 15 vierkante meter (extra bijverwarming)

Vul hier het formulier in om meteen gratis een offerte te ontvangen.

Click or drag files to this area to upload. You can upload up to 5 files.
U kunt een aantal foto's of bestanden mee sturen.


WhatsApp Whats-App ons (ma/vrij 8.00 tot 17.00)