Vloerverwarmingssystemen

Er zijn verschillende soorten vloerverwarmingssystemen die jouw huis kunnen verwarmen. Hieronder zullen we alle soorten vloerverwarmingssystemen behandelen. Grofweg kunnen we vloerverwarming in 2 soorten delen:

  • Droogbouw systemen
  • Natbouw systemen

Ook handig zijn deze links hieronder, hier vind u ook prijzen en informatie.


Vloerverwarmingssysteem – Warm water

vloerverwarming warm waterEen vloerverwarmingssysteem met warm water wordt aangesloten op de cv-ketel. Het warme water circuleert dan door de vloerverwarmingsbuizen. Een verdeler zorgt ervoor dat de temperatuur niet hoger dan 45° graden Celsius wordt. Een warmtepomp kan ook gebruikt worden ter vervanging van een cv-ketel, maar de temperatuur is dan wel lager (tussen de 35-45 graden Celsius). Dit alternatief is geschikt voor vloerverwarming en minder geschikt voor radiatoren. Wel kan er gebruik worden gemaakt van een zonneboiler die de cv ketel vervangt. De buizen die gebruikt worden voor de vloerverwarming zijn meestal van kunststof en hebben een diameter van 15 tot 20 millimeter. Het plaatsen van de buizen gebeurt bijna altijd in een spiraal-achtige vorm. Op deze manier wordt de warmte gelijkmatig verdeeld, maar dit vergt wel vakmanschap. De afstand tussen de buizen ligt meestal tussen de 10 en 20 centimeter. Er wordt ook gebruik gemaakt van groepen, deze groepen mogen maximaal een lengte tussen de 70 en 120 meter hebben.

Zoals gezegd, kunnen we vloerverwarming verdelen in 2 groepen, droogbouw en natbouw.

Droogbouwsystemen

Droogbouwsystemen worden onder stabiele en vlakke gronden toegepast. Het verschil met natbouwsystemen is dat natbouwsystemen in het cement worden geplaatst. Droogbouw kan makkelijk geplaatst worden op bijvoorbeeld een noppenplaat. Door nieuwe technische ontwikkelingen kunnen deze  systemen onder bijna alle soorten vloerbedekking worden toegepast. Een voorbeeld is het gebruik van piepschuimplaten (polystyreen) met daarin een aluminium verlijmde lamel.

Een voorbeeld van een droogbouwsysteem

Op deze manier wordt de warmte goed verdeeld. Het aanleggen van dit systeem is snel gebeurd door de voorgevormde materialen. Dit systeem is veel zuiniger dan de zogeheten natbouw die we hieronder zullen behandelen maar is wel iets duurder. De besparing kan oplopen tot wel 20%.

Natbouwsystemen

Natbouwsystemen zijn de meest gebruikte systemen als het gaat om vloerverwarming. Bij dit type systeem worden buizen in het cement geplaatst. Dit type systeem is een stuk goedkoper dan de droogbouwsystemen, maar heeft door de minder goede warmtegeleiding veel meer tijd nodig om op te warmen. Een ander nadeel van dit systeem is dat het cement anderhalf week nodig heeft om te drogen. Het verwarmen van de vloer mag pas na 7 tot 8 weken gebeuren. Er zijn methoden om dit proces te versnellen, maar een droogbouwsysteem zal altijd sneller geplaatst worden.

Lees ook: de prijzen van droogbouw en natbouw systemen.

Vloerverwarmingssysteem– elektrisch

Elektrische vloerverwarming (droogbouw systeem) wordt steeds populairder, vooral voor badkamers. Elektrische vloerverwarming bestaat uit 3 verschillende vormen.

  • 1) Net als bij warmwater vloerverwarming worden er zo’n 5 tot 8 millimeter kabels geplaatst
  • 2) Er kunnen kant en klare matten worden geplaatst met zizag-patronen
  • 3) Er wordt een dunne geleidende folie onder het tapijt of laminaat gebracht.

Om veiligheidsredenen moeten de kabels altijd een aarding hebben. Alleen de dunne geleidende folie heeft geen aarding. Dit kan een groot nadeel zijn voor straling gevoelige mensen. Om veiligheidsredenen is de spanning van dit type dan ook laag. Ook elektrische vloerverwarming kan de centrale hoofdverwarming compleet vervangen.

Vloerverwarmingssystemen ook om te koelen!

Een vloerverwarmingssysteem is er niet alleen voor om het huis te verwarmen. Vloerverwarmingssystemen kunnen ook gebruikt worden om te koelen, bij zowel droogbouwsystemen als bij natbouwsystemen. Systemen die hiervoor worden gebruikt mogen niet te koud worden, want anders kan er condensvorming optreden. Dit kan ervoor zorgen dat de vloer spekglad wordt. Het water dat gebruikt wordt om te koelen kan worden gekoeld d.m.v. een koelmachine of d.m.v. grondwater (denk aan een warmtepomp). Het energieverbruik van dit systeem is beduidend lager dan een airco. Vloerverwarming kan dus goed gebruikt worden in de winter en in de zomer.

Vrijblijvend advies?

Weet je niet welk systeem het beste voor jouw huis is? Ontvang dan vrijblijvend advies van de  vloerverwarmingsspecialisten. Zo kun je de verschillende mogelijkheden (verschillende systemen) en de prijzen vergelijken.