warmtepomp-vloerverwarming

Met het nieuws van de overheid dat een warmtepomp vanaf 2026 verplicht is, zijn er veel mensen op zoek om dit zo voordelig mogelijk te doen. Een warmtepomp kan namelijk een uitstekende manier zijn om kosten te besparen én bij te dragen aan een beter milieu. Zeker met de subsidies die de overheid hier voor beschikbaar stelt. Wanneer je de warmtepomp combineert met een vloerverwarming, dan bespaar je niet alleen maximaal op kosten, maar zorg je er ook voor dat je huis (en vloer) op de meest aangename manier verwarmd wordt. Een combinatie van vloerverwarming en warmtepomp maakt radiatoren namelijk compleet overbodig! Wil je meer lezen over hoe jij geld kan besparen door er warmpjes bij te zitten? Lees dan snel verder!

De combinatie: Warmtepomp + vloerverwarming

Een warmtepomp kan ook aangesloten worden op radiatoren, maar voor het beste resultaat kan je het beste een warmtepomp aansluiten op vloerverwarming. Een warmtepomp is namelijk ideaal in combinatie met vloerverwarming omdat beide systemen het best werken bij lage temperaturen. Hoe lager de temperatuur van de waterpomp is, hoe beter het rendement ook is. Dat is ook precies de reden dat een warmtepomp het beste gecombineerd kan worden met vloerverwarming.

Maar het is belangrijk om rekening te houden met het feit dat niet alle types warmtepompen geschikt zijn voor vloerverwarming. Als u hier vragen over heeft, dan kunt u ons gerust vragen welke optie voor uw woning het beste geschikt is. Alle soorten waterpompen zijn geschikt in de combinatie met vloerverwarming, behalve een lucht-warmtepomp.

warmtepomp vloerverwarming

Warmtepomp met vloerverwarming iets voor jou?

Overweeg jij een warmtepomp aan te schaffen in combinatie met vloerverwarming, maar twijfel je nog? Laat ons je vertellen waarom dat niet nodig is!

Maar laten we bij het begin beginnen en eerst de begrippen warmtepomp en vloerverwarming nog eens toelichten.

Verschillende soorten warmtepompen

Er zijn in Nederland verschillende soorten warmtepompen verkrijgbaar.
1. Ventilatiewarmtepomp: haalt de warmte uit de ventilatielucht.

2. Elektrische warmtepomp: deze waterpomp wordt ook wel all-electric of combi genoemd en zorgt voor zowel het warme water in je keuken en badkamer, maar verwarmt daarnaast ook nog je huis

3. Hybride warmtepomp: is eigenlijk een tussenvorm. Op de meeste dagen van het jaar zorgt deze warmtepomp voor een aangename warmte in huis. Alleen op echt koude dagen springt de cv-ketel nog bij. De cv-ketel is bij deze variant nog wel verantwoordelijk voor het warme water in de keuken en badkamer. Een hybride waterpomp is dus eigenlijk een goede opstap naar echt onafhankelijk worden van aardgas.

4. Aardwarmtepomp: onttrekt warmte aan de bodem en verwarmt deze nog verder op basis van elektriciteit.

5. Water/water warmtepomp: onttrekt warmte uit grondwater of de bodem en zet dat om in bruikbare warmte voor in huis. Beschikt ook over een voorraadvat voor warm water.

6. Lucht-waterwarmtepomp: haalt de warmte uit de lucht en zet dat om zodat zowel de woning als water kan worden verwarmd.

De voordelen van een warmtepomp!

We vertelden je al kort hoe enthousiast wij zijn over warmtepompen, maar laten we je nog wat voordelen noemen om je er nog warmer (no pun intended) voor te laten lopen:

– Een warmtepomp met vloerverwarming kan je huis niet alleen verwarmen, maar ook koelen
– Je hebt constant een gelijkmatige temperatuur in huis
– Het is milieuvriendelijk
– Een warmtepomp is veiliger dan een cv-ketel op gas
– Je huis is meer waard! Een warmtepomp is een goede toekomstinvestering voor je huis en je ontvangt ook nog eens een gunstiger energielabel
– Het is mogelijk om subsidie aan te vragen voor het plaatsen van een warmtepomp. Klik hier voor meer informatie over die subsidie.

Vloerverwarming kort uitgelegd

Een vloerverwarming is op dit moment bij de meeste Nederlandse huishoudens nog aangesloten op de traditionele cv-ketel. Eigenlijk werkt het op dezelfde manier als de radiatoren die je in veel woonkamers vindt. Via de cv-ketel wordt verwarmd water de leidingen ingestuurd die onder de vloer in je huis liggen en op die manier wordt na verloop van tijd een gelijkmatige warmte afgegeven in de ruimte waar de vloerverwarming zich bevindt. Dan hebben we het over water gedragen vloerverwarming.

Er bestaat ook nog zoiets als elektrische vloerverwarming, maar dat vind je vaak in kleinere ruimtes en tref je vaak aan in de vorm van folie of matten. 

Klik hier als je meer te weten wilt komen over vloerverwarming. We leggen je het namelijk met alle liefde uit!

Op de toekomst voorbereid met een warmtepomp + vloerverwarming!

Allereerst kunnen we niet genoeg benadrukken dat het combineren van een warmtepomp met vloerverwarming veel voordelen heeft. Het rendement ligt hoger en je bent op de toekomst voorbereid. Dus niet meer afhankelijk van de steeds onzekerder wordende levering van aardgas. Die vervolgens weer gepaard gaat met hoge prijzen die waarschijnlijk alleen nog maar blijven stijgen.

Zijn alle warmtepompen geschikt om te combineren met vloerverwarming?

Kort gezegd? Nee, je kunt niet alle warmtepompen aansluiten op een vloerverwarmingssysteem. Een ventilatiewarmtepomp, ook wel luchtwarmtepomp genoemd, is bijvoorbeeld niet geschikt. De voorwaarde om dit wél te kunnen doen is dat de warmte die wordt gegenereerd kan worden toegevoegd aan water. Warmtepompen die je dus wel kunt combineren met vloerverwarming zijn bijvoorbeeld een water/water warmtepomp, lucht/water warmtepomp en een aardwarmtepomp.

Wat zijn de kosten van het combineren van een warmtepomp met vloerverwarming?

We blijven Nederlanders en willen daarom natuurlijk wel graag weten wat het kost als je besluit te gaan voor een warmtepomp met vloerverwarming.

Wat belangrijk is om te vermelden, is dat dit voor een groot deel afhankelijk is van de oppervlakte waarop de vloerverwarming moet worden aangelegd. De prijs hiervoor wordt namelijk vaak per vierkante meter berekend. Wil je weten wat het je kost als vloerverwarming Noord-Holland de aanleg voor je verzorgt? Vraag hier dan snel een geheel vrijblijvende offerte aan!

Wél kunnen we je een indicatie geven van de kosten die de aanschaf en het plaatsen van de diverse warmtepompvarianten met zich meebrengen. Let op! Dit is een indicatie. Daadwerkelijke prijzen kunnen verschillen.

1. Ventilatiewarmtepomp (niet geschikt in combinatie met vloerverwarming): tussen de € 4.000,- en € 8.000,-

2. Elektrische warmtepomp: tussen de € 6.000,- en € 19.000,-

3. Hybride warmtepomp: tussen de € 5.000,- en € 7.000,-

4. Aardwarmtepomp: tussen de € 10.000,- en € 25.000,-

5. Water/water warmtepomp: tussen de € 15.000,- en € 20.000,-

6. Lucht/water warmtepomp: tussen de € 5.000,- en € 15.000,-

Hoe staat het ervoor met de algehele isolatie van je huis?

Een ander belangrijk aspect wat we niet mogen vergeten in dit verhaal is de algehele isolatie van je huis. Iedereen wil tegenwoordig natuurlijk zoveel mogelijk besparen als het gaat om energiekosten. De bedragen die je tegenwoordig kwijt bent voor een energiecontract zijn nog nooit zo hoog geweest. Het loont dus de moeite om ook te kijken hoe het er op dit moment voorstaat met de isolatie van je huis an sich. Het installeren van een warmtepomp en vloerverwarming is een mooie aanleiding om ook andere ingrepen te laten doen. Denk aan de isolatie van je buitenmuur bijvoorbeeld of het laten plaatsen van dubbel glas in de hele woning. Tips nodig over de isolatie van je woning? Kijk dan eens op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie.

Vloerverwarmingnoordholland.nl beantwoordt al uw vragen over de aanschaf van een warmtepomp met vloerverwarming!

Ben je na het lezen van deze informatie overstag en wil je meer weten over wat de mogelijkheden bij jouw thuis of op kantoor zijn? Of ben je bijna overtuigd, maar heb je nog een paar vragen? Geen probleem! Vloerverwarmingnoordholland.nl staat voor je klaar om ze allemaal te beantwoorden. Ook kun je uiteraard een geheel vrijblijvende offerte opvragen.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!