Vloerverwarming isolatie
De isolatie voor vloerverwarming is van groot belang. Er zijn grofweg 2 soorten installaties:
- Vloerverwarming bij een hechtende vloer
- Vloerverwarming bij een zwevende dekvloer (meest gebruikte manier)
Welke installatie het beste is, hangt af van de vloer die je hebt gekozen. Wanneer je een hechtende vloer hebt, kun je de vloerverwarming installeren. Dan worden de buizen zonder extra isolatie of folie op de constructievloer vastgemaakt en dan wordt het in de dekvloer verwerkt. Het is anders wanneer de keuze uit gaat naar een zwevende dekvloer. Dit is de meest gebruikte manier om vloerverwarming te installeren. Hierbij wordt er namelijk over de hele constructievloer een reflectiefolie onderlaag aangebracht. Daar komen dan gegalvaniseerde krimpnetten overheen. Hier worden de vloerverwarmingsbuizen dan aan vast gemaakt. Bij de randen wordt er nog extra randisolatie aangebracht. Als je deze manier van installeren gaat gebruiken dan krijg je een zwevende dekvloer. Deze kan dan onafhankelijk van de ondervloer uitzetten en krimpen. Dit zorgt ook voor een extra voordeel, want de kans op doorscheuren is gering.
Installeren vloerverwarming met zwevende en geïsoleerde dekvloer
Een vloerverwarmingssysteem met isolatie kan beschouwd worden als een integraal onderdeel. Dit houdt in dat de vloerverwarming als een geheel kan worden gezien. Het kan zijn dat de ondervloer niet voldoende is geïsoleerd. Dan is het aan te raden dat je de isolatie onder de buizen gaat plaatsen. Wanneer je deze keuze maakt dan zorg je er voor dat het warmteverlies zoveel mogelijk wordt beperkt. Isolatie zorgt ook voor beheersbare opwarmtijden en voor minimale energiekosten. Hierbij geldt de regel: hoe beter de isolatie van de vloer is geregeld, hoe beter het systeem kan functioneren en hoe beter de warmteafgifte dus zal zijn.
De installatie meteen op de isolatie kan dat?
Je kunt de installatie van de vloerverwarming meteen aanbrengen op de isolatie. Hierbij wordt er vaak gebruik gemaakt van zogenoemde Tacker rasterfolie. Een andere optie is installeren op niet geïsoleerde noppenplaten. Beide methoden maken het mogelijk om op een snelle manier vloerverwarming op isolatie te bevestigen. Dan is er nog een laatste onderdeel dat hier wordt besproken en dat is de droogbouw installatie. Het kan zijn dat je de vloerverwarming wilt installeren in een ruimte met een geringe opbouwhoogte. Een andere optie is dat je de vloerverwarming wilt plaatsen op een plaats waar de dragende constructie minder sterk is. Dan is de droogbouw installatie een goede keuze. De dikte van de vloer is hierbij niet belangrijk. Wanneer de voorkeur uit gaat naar de meest optimale dekking moet je kiezen voor vloerplaten van ongeveer 12 mm. De totale hoogte van de bevestigingsmaterialen is dan ongeveer 15 mm.
Isoleren van vloerverwarming is belangrijk
Als je de keuze hebt gemaakt voor vloerverwarming dan moet je de isolatie niet vergeten. Dit is namelijk van groot belang om er voor te zorgen dat de warmte niet verloren gaat. Door een goede isolatie van de vloerverwarming kun je veel energie besparen en dus ook veel geld besparen. Veel mensen zien de vloerverwarming daarom ook als een goede investering, die je na een tijdje terug zult verdienen. Het geeft je een groot aantal voordelen en deze ervaar je wanneer je vloerverwarming aanbrengt in je woning (of laat aanbrengen) en hierbij is goede isolatie van groot belang. Bespaar nooit op isoleren, om het rendement van de vloerverwarming optimaal te benutten.
Als je het maximale rendement uit vloerverwarming wilt halen is isolatie belangrijk, maar ook het type vloerbedekking. Sommige typen vloerbedekking kunnen warmte tegenhouden. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Lees op de volgende pagina meer informatie over de verschillende typen vloerbedekkingdie geschikt zijn voor vloerverwarming.