Vloerverwarming voor meer comfort
Warmte maakt van een huis een thuis. Als u wel lekker warm wilt zitten, maar hier liever niet teveel voor betaalt, dan is vloerverwarming dé oplossing. Vloerverwarming zorgt voor een vrijwel constante temperatuur – uiteraard naar wens in te stellen – die voorkomt dat de ketel overuren draait. Hierdoor bespaart u veel gas, zonder dat u inlevert op comfort.
Warme en goede vloeren van Vloerverwarming Noord-holland
Voor warme en goede vloeren bent u bij Vloerverwarming Noord-holland aan het juiste adres. Vloerverwarming Noord-holland beschikt over een jarenlange ervaring in de branche en zorgt voor een oplossing die precies bij uw situatie past. Of het nu gaat om vloerverwarming infrezen, op krimpnetten of aangelegd op tackerplaten (isolatieplaten); wij zijn van alle markten thuis.
Hoe werkt vloerverwarming.
Om het systeem van vloerverwarming eenvoudig uit te leggen kunnen we eigenlijk stellen dat de vloer fungeert als één grote radiator. In het merendeel van de gevallen wordt er gebruik gemaakt van vloerverwarming met warm water. Om schade aan de vloer te voorkomen is het echter wel steeds van belang om de temperatuur binnen de perken te houden (minder dan 60 graden). In het vloerverwarmingssysteem zelf is de temperatuur echter nog een stukje beperkter, namelijk 55 graden. Vaak wordt er voor gekozen om de temperatuur van het water in de vloerverwarming te begrenzen door middel van een thermostaat. Op deze manier kan schade aan de vloer eenvoudig worden voorkomen. Een andere mogelijkheid om vloerverwarming toe te passen in de woning is gebruikmaken van de elektrische variant. Deze warmt sneller op, maar is iets minder energiezuinig.
De werking van vloerverwarming is eigenlijk best simpel:
- Je stelt de thermostaat op een temperatuur die jij wenst
- De cv ketel warmt het water op tot een gewenste temperatuur
- De pomp van de vloerverwarming pompt het water rond
- De verdeler (van de vloerverwarming) zorgt ervoor dat het water gelijkmatig wordt verdeeld
- Het warme (of koude water in de zomer) gaat door de buizen die in de vloer zijn ingefreest
- Het water circuleert zodat het water altijd op de gewenste temperatuur wordt gehouden
- Een thermometer houdt de temperatuur op peil
*NB: als alternatief zou de vloerverwarming ook aan kunnen sluiten op een zonneboiler.
Hoofd- of bijverwarming
Het is mogelijk om vloerverwarming tegenwoordig zowel als hoofdverwarming of als bijverwarming toe te passen. Afhankelijk van de keuze die je maakt is het wel zo dat het systeem aan je wensen moet worden aangepast. In het geval van hoofdverwarming zal de vloerverwarming doorgaans als enige warmtebron in de woning fungeren. Dat is perfect mogelijk, alleen dien je dan extra rekening te houden met de capaciteit waar het vloerverwarmingssysteem over beschikt. Dat is nog niet alles, want het is in deze situatie meer dan bij bijverwarming het geval is, noodzakelijk om het warmteverlies aan de vloer tot een minimum te beperken. Bij een gebrek aan isolatie in de kruipruimte kan het bijvoorbeeld voorkomen dat een stukje van de warmte naar onderen wordt afgeleid en dat zorgt voor een beperktere opwarming. In het geval van bijverwarming is dit minder belangrijk al zorgt een slechte isolatie uiteraard wel steeds voor een hogere energiefactuur.
Voordelen van vloerverwarming
Het toepassen van vloerverwarming in de woning gaat gepaard met verschillende interessante voordelen. We zetten deze voordelen graag even voor jou op een rijtje:
- De warmte die wordt opgewekt door de vloerverwarming stijgt waardoor de temperatuur op leefhoogte het aangenaamst is.
- Er bevinden zich geen zichtbare verwarmingselementen in de woonkamer. Alles wat je nodig hebt is onder de vloer terug te vinden waardoor het interieur niet wordt aangetast.
- Vloerverwarming beschikt over een energiebesparende werking doordat de gemiddelde temperatuur 1 à 2 graden kan worden verlaagd.
- Het unieke systeem van vloerverwarming heeft een gunstige invloed op het leefklimaat. Zo vermindert het de stofcirculatie, reduceert het de kans op huisstofmijt en voorziet ze de woning van een betere luchtvochtigheid.
- Door gebruik te maken van vloerverwarming in de woning kan een besparing op jaarbasis plaatsvinden van 300 kWh. Deze vermindering staat garant voor een besparing van 20 procent op de stookkosten.
Frezen & Netten
Wanneer uw woning wordt voorzien van een aanbouw en u in zowel uw ‘oude’ woonkamer als in de aanbouw vloerverwarming wenst, kan het voorkomen dat u voor de vraag komt te staan hoe u de vloerverwarming het beste kunt aanleggen.
Frezen / infrezen
Het overgrote deel van de mensen laat vloerverwarming infrezen. Het voordeel van de vloerverwarming infrezen is dat deze werkwijze het mogelijk maakt om ook in bestaande bouw, waar reeds een dekvloer aanwezig is, zonder al teveel extra rompslomp, vloerverwarming aan te brengen doordat de leidingen in de vloer weggewerkt worden.
Krimpnetten
Wanneer er geen cementdekvloer aanwezig is of frezen niet mogelijk is, dan is vloerverwarming met krimpnetten een mogelijkheid. In dat geval wordt de vloerverwarmingslang gebonden op gegalvaniseerde staalmatten, ook wel krimpnetten genoemd.
Lees meer over Krimpnetten
Noppenplaten
De noppenplaten waarmee Horbach Vloerverwarmingen werkt, zijn van de hoogste kwaliteit. Wanneer er voldoende hoogte beschikbaar is en er (extra) isolatie nodig of gewenst is, dan is vloerverwarming op noppenplaten een geschikte methode. Bij dit systeem worden de vloerverwarmingsbuizen in de noppenplaten gedrukt.
Tackerplaten
Nog niet zo heel erg bekend in Nederland, maar al jarenlang een beproefd systeem in Duitsland: vloerverwarming op tackerplaten. Tackerplaten zijn EPS-platen van minimaal 20mm dik waar de vloerverwarmingsbuis op vast geniet wordt met kunststof nagels. Simpel gezegd: tackerplaten zijn noppenplaten zonder nop.
Diverse soorten vloerverwarming
Door de voortschrijdende techniek is er haast geen situatie meer denkbaar waar vloerverwarming om technische redenen niet zou kunnen worden toegepast. Vloerverwarming kan worden toegepast als hoofdverwarming, uitgebreide bijverwarming en als bijverwarming.
Hoofdverwarming
Bij hoofdverwarming wordt alle warmte ‘gemaakt’ door de vloerverwarming; radiatoren zijn daardoor overbodig geworden.
Uitgebreide bijverwarming
Ook wel ‘luxe bijverwarming’ genoemd. De warmteafgifte is prettig, maar niet afdoende om het helemaal zonder radiatoren te regelen. Er zullen dus altijd een paar radiatoren aanwezig moeten zijn.
Bijverwarming
Dit is een systeem waarmee net de kou van de stenen vloer wordt gehaald. Meestal wordt het toegepast in garages e.d.. Door de relatief grote afstand tussen de buizen is het vermogen van de verwarming onvoldoende voor het volledig verwarmen van de ruimte. Er zal dus een aanvullende verwarming moeten worden opgenomen; in de vorm van radiatoren of anderszins.
Bij het toepassen van vloerverwarming kan er worden gekozen uit twee systemen: verwarming door middel van water of verwarming door middel van elektriciteit.
Verwarmen door middel van water
Bij dit systeem wordt de vloer voorzien van kunststof leidingen waar water door stroomt. De slangen worden aangesloten op een zogenaamde regel- of verdeelunit. Deze unit fungeert als ’tussenstation’ tussen de vloerverwarming en het centrale verwarmingssysteem. Op de unit is een pomp aanwezig die zorgt voor circulatie van het water in het vloerverwarmingssysteem. Verder zit er een thermostaatkraan op die voorkomt dat water van een te hoge temperatuur in het systeem (en dus in de vloer) stroomt. Deze unit mengt (afhankelijk van de stand van de thermostaatkraan) warm water met kouder retourwater (uit het vloerverwarmingssysteem) zodat zowel de vloer als de vloerverwarming op temperatuur blijft.